maandag 19 augustus 2013

De twee torens



Een zicht van op het Ecohuis in noordwestelijke richting. We zien uiterst links op de foto de koepel van het Centraal Station. Uiterst rechts, achter de Onze Lieve Vrouw ter Sneeuwkerk verscholen, de toren van de Sint Willibrorduskerk. Net naast Onze Lieve Vrouw ter Sneeuw staat de Sint Amanduskerk. Daar waar de kranen staan zijn de verschillende nieuwe torens op de kop van park Spoor Noord in aanbouw of al in gebruik genomen. Het douanegebouw Noordster staat er al. Architecten van dienst waren Jaspers – Eyers & partners. 

De lichttoren met woongelegenheden is al ver gevorderd. Dit appartementsgebouw komt van de tekentafel van Bob Van Reeth en zijn AWG architecten gerold. De nieuwe gebouwen voor Hogeschool AP komen er zo aan. De eerste steen is gelegd en een aantal volgende stenen ondertussen ook al. Het ontwerp hiervan komt uit de koker van architectenbureau Polo architects. Er komt ook nog een nieuw ziekenhuis van ZNA. De linkse van al die torens is de foursquaretoren van BNP Paribas Fortis aan de Londenstraat. En achter de huizen verscholen staan ook alweer nieuwe buildings, die behoren echter tot het project Westkaai. Het zijn twee van de zes torens die op het eilandje, meer bepaald in de Montevideowijk aan het Kattendijkdok, worden neergepoot. Deze gebouwen zijn ontworpen door het Zwitserse architectenbureau Diener en Diener.

Dichterbij zien we het Laar. We zoomen even in. Op de tweede foto zien we links Staminee ’t Laar van de zusjes De Craecker. Je weet wel, de zaak waar je lekker kan gaan brunchen of gewoonweg iets drinken. Toch nog één ijkpunt van rust en geborgenheid in deze razendsnel veranderende wereld.

Foto: daterend van eind november 2012. Ondertussen zijn enkele van de torens gegroeid.



Geen opmerkingen: