donderdag 24 oktober 2013

AlternatiefZonen zetten zich af tegen hun vaders, dat is bekend.

Ooit lag er midden in Borgerhout een kaarsenfabriek,  “de Roubaix-Oedenkoven”, oftewel “Den Bougie”. (alle plaatjes hier) De fabriek werd in 1853 opgericht door Adolphe de Roubaix, samen met zijn schoonbroer, de burgemeester van Borgerhout, Hendrik Gaspar Oedenkoven (1823-18/6/1871), vandaar de Oedenkovenstraat. De kaarsenfabriek was, zoals veel bedrijven in die tijd, erg vervuilend. De fabriek loosde haar afvalwater in de Vuilbeek en in de buurt rook het naar kaarsvet.


De zoon van burgemeester Oedenkoven, Henri (1875-1935), was zwaar ziek en hier was het geen gezonde omgeving. Hij begon de natuurlijke geneeskunde te bestuderen. Gezonde voeding en vegetarisme stonden centraal in zijn nieuwe levensvisie, maar ook een drang weg uit de gegoede klasse en 'terug naar de natuur'. 

Samen met zijn partner Ida Hofmann stichtte hij een leefgemeenschap en een sanatorium. Er werd geëxperimenteerd met vegetarisme en veganisme, alcoholvrij leven, naturisme en nudisme, anarchie, erotiek, communisme, dans, ruilhandel en nog van die dingen, kortom, met een alternatieve levensstijl op alle gebied. 

Hierboven ziet u een hippie-kringdans lang voordat de hippies uitgevonden werden, met Hendri Oedenkoven en Ida.

(achtergrond: Wikipedia in 't Engels)

2 opmerkingen:

verwekker zei

moet kleinzoon zijn

Britt zei

Het moet idd 'kleinzoon' zijn ipv zoon. Kan iemand dit aanpassen aub? Bedankt!