donderdag 19 december 2013

Schatten van Deurne: deel 1: Te BoelaerDeze bijdrage gaat ogenschijnlijk over Deurne. Maar zapt nu niet onmiddellijk verder. Want het wordt ook boeiend voor de “meerwaarde zoekende” Borgerhoutenaar.

In Deurne werd onder ruime belangstelling de webstek “Schatten van Deurne” gelanceerd. De website wil een digitaal erfgoedplatform van het district worden. Cultuurantenne Jan Pandelaers vertelt vol vuur over het initiatief: “De website wil een verzameling zijn van het erfgoed dat nu nog verborgen zit bij mensen thuis: oude foto’s, afdrukken van interessante documenten, filmpjes van vroeger…” Er is wel een voorwaarde. Jan Pandelaers: “Het materiaal moet het anekdotische overschrijden. Het moet belangrijk zijn voor heel Deurne.” Om de bewoners van Deurne te prikkelen, hebben de ontwerpers van de site zelf enkele filmpjes geplaatsts over het verleden van het district. De 5 musea in het district komen daarin aan bod. Een aantal acteurs die in Deurne wonen kropen in de huid van historische figuren en brengen het verhaal achter deze musea. Enfin, zeker eens gaan kijken, zou ik zeggen.

Maar, en nu komen we bij het belang voor Borgerhout, op deze site staan oude foto’s waarvan er enkele ook de heemkundige geschiedenis van Borgerhout aanraken. We gaan bijgevolg de komende tijd enkelen ervan tonen op deze blog. De eerste foto is trouwens een kiekje uit het eigen district: het kasteel Te Boelaer. De geschiedenis ervan kan je hier uitgebreid lezen. De foto is helaas niet gedateerd, maar wellicht zit er een aanwijzing in het opschrift: "Deurne Zuid". Het kasteel was immers voor 1914 deel van Deurne. Volgend jaar is het bijgevolg de 100ste verjaardag van het park.

Foto = Jan Pandelaers

Titel= webstek

Geen opmerkingen: