maandag 16 december 2013

You ain’t seen nothing yet

Ergens in oktober schreef ik een stukje over de stijgende spanning tussen Antwerpen Noord en Borgerhout en de steeds groter wordende vlaggen aan cafés Mombassa en De Kroon. Nu heeft Eddy Borry, de waard van café De Kroon, gesproken: “Het was maar om te lachen.” Dat is een heel geruststelling. Want het spreekwoord zegt immers: “Beter een goede buur dan een verre vriend.” De kroegbaas voegt er echter nog aan toe: “qua grootte van de vlag zijn we flexibel. Afspraak bij de volgende voetbalmatch, je gaat een panorama-shoot nodig hebben.

Zijn woorden waren nog niet koud of er viel een foto in onze bus van de scouts van de 30 Prins Boudewijn. Je weet wel, de groep die in Te Boelaarpark huist en die volbloedsupporters van de Rode Duivels zijn. De foto toont een gigantische vlag. Zij reikt zowat van de ene muur tot de andere en haast van het plafond tot op de vloer. Op de achterzijde staat enkel : “you ain’t seen nothing yet!”  Dat is gedurfd, dat is verdomd gedurfd. De laatste keer dat dit zinnetje gebruikt werd, was in 1984 door Ronald Reagan, toenmalig president van de VSA. Nadat hij deze woorden had uitgesproken stuikte het IJzeren gordijn in elkaar, werd de Berlijnse muur gesloopt, schudde Afrika op zijn grondvesten, werd Nicaragua, en bij uitbreiding zowat heel Latijns-Amerika, gedestabiliseerd en slorpte Antwerpen Borgerhout op. Dat laatste gebeurde eigenlijk al in 1983 maar dat is te verklaren door het tijdsverschil tussen België en Amerika.

Als de kastelein van De Kroon nog een grotere vlag aan zijn gevel hangt, vrees ik dat hij wel eens een gas-boete aan zijn broek zou kunnen hebben. Persoonlijk ondertekent door onze burgemeester. Want de eerste burger houdt namelijk niet zo van die kleurencombinatie. Daarom weigert hij steevast om zijn tricolore sjerp te dragen. Borry, een verwittigd man is er twee waard. 

Titel = lied

Geen opmerkingen: