zondag 12 januari 2014

Fietsertje pesten


Deze foto stond dit weekend bij een online artikel van de GvA (deze), en dat artikel ging over "een korte controle op de hoek van de Kerkstraat en de Carnotstraat in Borgerhout" uitgevoerd door de politie.

Nu weet iedereen die een beetje bekend is in Antwerpen en Borgerhout dat zowel de Kerkstraat als de Carnotstraat op Antwerps grondgebied liggen, en dat de foto hierboven ook nog eens op een andere plek is genomen, nl. de Turnhoutsebaan ter hoogte van de Drink. Slordig dus.

Ook niet tof: die actie van de politie. Die haalde meer dan 7.000 euro aan boetes op door fietsers op de bon te slingeren die rechtsaf sloegen en daarbij het rode licht negeerden. Terwijl daar niemand door gehinderd wordt, of dat zoiets tot gevaarlijke toestanden leidt.

Sterker nog: iedere fietser in Antwerpen weet dat het voor je eigen veiligheid beter is om een beetje creatief met de regels om te springen, want de kans dat je door een onbesuisde automobilist van je sokken gereden wordt is dan een stuk kleiner.

Maar in plaats van aan een fietsvriendelijkere stad te werken wordt gekozen voor fietsertje-pesten. 

Treurig.

6 opmerkingen:

Miguel zei

De mentaliteit die door links gecreëerd is : Beste voetganger, best fietser doe maar op, ge moet naar niks kijken, 't is toch altijd de fout van die smerige automobilist, heeft helaas niks bijgedragen tot de verkeersveiligheid. Een kleine correctie is zeker op zijn plaats.

Hans H zei

Fout! Je mag uiteraard het rode licht niet zomaar negeren, maar als de politie zich stiekem achter het hoekje verstopt om doelbewust fietsers boetes aan te smeren (+7000 euro op een uur!) is fietsertje pesten. Machtsmisbruik, zou ik daar aan toe willen voegen. Omdat de stad Antwerpen compleet faalt in een fatsoenlijke inrichting van de ruimtelijke ordening, en vervolgens boetes uitdeelt aan de gebruikers van die ruimte. Die gebruikers dus die maar wat moeten improviseren om er heelhuids doorheen te kunnen komen.

Janvde zei

Natuurlijk mag een fietser beboet worden als hij/zij echt een gevaarlijke fout maakt, maar dit was inderdaad toch gewoon weer wat overdreven. En als ze dan een beetje consequent zouden zijn, Borgerhout en 2060 zijn levensgevaarlijk door de gekken die er door de straten racen met hun auto's en ik heb nog nooit controle gezien op bv. de racebaan Kerkstraat. Fietsersen voetgangers moeten zich ook aan de regels houden, maar in Antwerpen is het nog steeds koning auto terwijl bv. Gent echt veel meer fietsvriendelijk is.

Janvde zei

* fietsers en voetgangers.

Anoniem zei

Niettegenstaande dat iedereen zich aan de wet moet houden, ook fietsers, was deze actie licht overdreven. MAAR, ook al staat de politie achter het hoekje, je moet je altijd aan de regels houden, ookal staat die er niet.

Ik stoor me ook mateloos aan fietsers die zeer nonchalant over het voetpad fietsen, alsof dit de normaalste zaak is of mensen die dubbel parkeren alsof dit de normaalste zaak is. Maar waar ik me nog het meest aan stoor is de inrichting van de Turnhoutsebaan. Hier kan het district noch de stad iets aan doen. Het is gewoon een kwestie van een juist signaal te geven naar de regering dat er echt wel nood is aan een herinrichting.

DDV zei

Misschien kan de Antwerpse politie ook eens een actie voeren waarbij fout gebruik van fietspaden en busstroken wordt beboet. Als we de cijfers van Brussel als indicatie nemen gaat dat veel meer dan 7000,- euro opleveren. In Brussel werden twee weken geleden drie fietsers betrapt die door een rood licht reden tegenover 748 autobestuurders die fietspaden of busstroken gebruikten.
De Morgen