donderdag 6 februari 2014

Also sprach Zarathustra


Gisteren organiseerde Gazet van Antwerpen een chatsessie met burgemeester De Wever en de lezers van de krant, rechtstreeks te volgen op de online krant. Een zekere Curd stelde een vraag die heel wat mensen hier in Borgerhout ongetwijfeld ook al in gedachten hadden. Als districtsraadslid Kris Matheussen zich naar eigen zeggen onveilig voelt in haar eigen stad, waarom dan niet vragen aan de burgemeester, die nota bene van haar eigen partij is, om de nodige maatregelen te treffen? Maar lees zelf even mee:

Curd: “In de N-VA filmpjes die de laatste dagen circuleren, roept een Antwerpse dame op tot meer blauw op straat omdat ze zich onveilig voelt in haar eigen buurt. Waarom stelt ze die vraag niet gewoon aan haar burgemeester? U bent toch hoofd van de Antwerpse politie? Waarom via filmpjes suggereren dat andere machten of krachten dat aanwezige blauw tegenhouden?”

BDW: “Beste Curd met een d, met een politiehervorming in Antwerpen zorgen we er voor dat het korps met 50 eenheden afslankt, maar dat er toch 150 extra politiemannen op straat komen. Onder meer in een speciaal drugsteam en een sporenteam voor woninginbraken. Het filmpje moet je dus vooral zien als een oproep om dat voorbeeld overal te volgen.”

Ah bon, het filmpje heeft niets met Antwerpen of Borgerhout te maken. Maar is voor andere steden en gemeenten bedoeld. Raadslid Matheussen doet eigenlijk maar alsof. Maar waarom? Het antwoord hierop zit gevat in een antwoord van de burgermeester op een andere vraag: 

BDW: Beste Etienne, dat is natuurlijk onderdeel van de perceptie-oorlog. ..." 

De partij van de burgemeester en het raadslid ervaren de verkiezingsstrijd als een perceptie-oorlog. A la guerre comme à la guerre. Dan mag er al eens wat uit de nek gekletst worden. Maar dit moet dan toch even van mijn hart, al besef ik dat ik in herhaling val. Mensen wordt een onveiligheidsgevoelens aangepraat. Voor het eigen gewin wordt de sfeer in de stad verziekt. En, laat ons elkaar geen mietje noemen, zo worden ten langen leste ook mensen tegen elkaar opgezet. Zoals mijn moeder zaliger lang geleden al wist: “omwille van het smeer, likt de kat de kandeleer”.

Titel = boek van Friedrich Nietzsche 

Geen opmerkingen: