donderdag 13 februari 2014

Maliënkolder

Sommige straten zijn zo rustig dat ze in de 6 jaren dat deze blog nu al bestaat nog nooit aan bod zijn gekomen. Met brave bewoners die elkaar vriendelijk goedendag wensen en ’s avonds binnen tv kijken. En als ze op zaterdag de auto schoonmaken mompelen ze elkaar al een iets toe over het weer dat te warm/koud/droog/nat is. 

En dan merk je plots een detail op. Iets waardoor de straat het alledaagse doorbreekt en zelfs uniek wordt. Neem nu de Duivelshofstraat, tussen Gitschotellei en Lodenwijck Van Berckenlaan. Een lange straat met huizen vaak verdeeld in verschillende wooneenheden. Tegen de Gitschotellei eerder wat oudere woningen, aan de andere kant gebouwen van jongere datum. Maar dan blijkt iemand een lantaarnpaal aangekleed te hebben. Met een kleedje gemaakt van dekseltjes van potjes. Het heeft iets weg van een maliënkolder. 

Maliënkolder… het moet van mijn lagere schooltijd geleden zijn dat ik dit woord nog eens gebruikt heb. Het is een samenstelling van kolder, wat wambuis of vest betekent, en maliën, van malie of ringetje. Een vest van ringetjes dus. Een wetenswaardigheidje dat misschien ooit wel eens van pas kan komen bij het kwissen.

Titel = kledingsstuk

Geen opmerkingen: