zondag 16 maart 2014

Fabrique de cycles et de motos ScaldisOp deze blog passeerde al eens een Borgerhouts fietsenmerk, Lydia. Maar er was meer: Scaldis bijvoorbeeld. 


Scaldis fietsen en motors werden geproduceerd door Fabrique des Cycles et Motos Scaldis S.A. Anvers van 1913 tot 1919.
Het bedrijf werd in 1889 door Jos van der Wielen opgericht als rijwielfabriek en handel in fietsonderdelen. Hij produceerde vanaf 1913 motorfietsen met Motosacoche- en Zedel-inbouwmotoren. Deze motorfietsen werden ook als bouwpakket aangeboden.
In 1914 verscheen kwam er een 750 cc V-twin. De productie van motorfietsen werd tijdens de Eerste Wereldoorlog niet gestaakt. Er kwamen zelfs nog nieuwe modellen uit. Kort na een verhuizing in 1919 werd de productie van motorfietsen gestaakt, maar de fietsen bleven in productie. (via Wikipedia)
Het oorspronkelijke bedrijfsgebouw staat nog in de Bleekhofstraat, nummer 22.
Die van Onroerend Erfgoed zeggen er dit over: "Nr. 22. Pakhuis-fabriek, vroeger "Fabrique de cycles et de motos Scaldis" (thans overschilderd opschrift), uit begin 20ste eeuw. Achteruitspringend geel bakstenen gebouw op een breukstenen plint; vijf traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Middentravee gemarkeerd door lisenen en gebogen kroonlijstlijn, penanten uitgewerkt als pijlers. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken met rozetvormige bevestigingsbouten.
Overdekte binnenplaats met omlopende galerij met Art Nouveau-getinte leuning, doorlopende gietijzeren zuilen waarop metalen dakconstructie met koepel.
Achteraan aansluitend dubbelhuis in neoclassicistische stijl onder leien schilddak (nok parallel aan straat), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen waarvan middentravee afgelijnd door middel van geblokte lisenen. Rechthoekige vensters met geprofileerde lekdrempels."
Ik ben er vanmiddag even gepasseerd om er een foto van te trekken. Jaren geleden ben ik er eens binnen geweest, vanwege een tentoonstelling of zo. Die functie heeft het inmiddels ook niet meer zo te zien.
Terug naar Scaldis, heeft iemand nog zo'n machine in zijn garage staan?

Geen opmerkingen: