maandag 17 maart 2014

Ieders droom teltIn 2012, in de aanloop naar de gemeentelijke verkiezingen, werkten een 100-tal Borgerhoutenaren in buurthuis De Shelter aan een tentoonstelling over hun dromen en inspanningen voor een beter leven. Het resultaat was “Ieders droom telt”. Vier kleurrijke banners vol met boodschappen en ervaringen uit het dagelijkse leven van doodgewone Borgerhoutenaren. De tentoonstelling reisde rond en werd besproken met bewoners van Antwerpen en Borgerhout, met politici van het stedelijke en districtsniveau, met ambtenaren en lokale welzijnswerkers. In maart 2013 stonden de banners zelfs in het Vlaams Parlement;

Vanaf nu staat de tentoonstelling ook in het federaal parlement. 62 mensen trokken voorbije donderdag vanuit Borgerhout naar Brussel om de opening bij te wonen. Kamervoorzitter André Flahaut (PS) mocht het symbolische lintje doorknippen. Enkele volksvertegenwoordigers kwamen afgezakt om te luisteren naar de verhalen achter de creatieve werkjes. 

“Onze mensen waren apetrots.” vertelt Griet Van Baarle van Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad vzw: “Niet alleen omdat hun tekeningen in het parlement hangen. Maar ook omdat enkele politiekers de moeite namen om een kijkje te komen nemen. En eigenlijk waren ze ook best onder de indruk om in dit gebouw rond te mogen lopen. Vooral omdat er ook enkele ministers in- en uitliepen. Een deelnemer die Belg wil worden vroeg zich hardop af of ze hier om een Belgische identiteitskaart kon vragen.” 

De parlementsleden die kwamen opdagen, Stefaan Van Hecke (Groen), Miranda Van Eetvelde (N-VA) en Nahima Lanjri (CD&V), namen ook hun tijd om met de mensen te praten. Achteraf bekenden Van Hecke en Van Eetvelde dat ze onvoldoende beseften dat het leren van het Nederlands voor sommige mensen een kolossale inspanning vergt. Lanjri voegde er aan toe dat taal nooit een criterium mag zijn om mensen uit te sluiten van dienstverlening.

Titel = project van Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad vzw

Geen opmerkingen: