woensdag 19 maart 2014

Het F-woord


Plaatje uit de oude doos. Dit is het Foorplein, en het bestaat al lang niet meer. Het is ooit afgebroken vanwege de aanleg van de Singel, naar verluidt ook omdat er teveel socialisten woonden. Het maakt nu deel uit van wat wij tegenwoordig het Park Spoor Oost zouden noemen.

Het heette het Foorplein - en nu citeer ik Fl. Prims (1936) - omdat "de gemeenteraad verkreeg van het ministerie van oorlog dat alhier den steenweg verbreed had, op deze plein een gedeelte der Borgerhoutsche foor te houden. Benaming dagteekent van 1898." 

Da's toch straf, hoe de geschiedenis zich herhaalt. Ook het huidige stadsbestuur verbreedt de steenweg (Ring) én er wordt een Sinksenfoor geregeld. Niet dat de foorkramers naar hier willen, of dat de Borgerhoutenaars dat zouden willen, maar dat zijn details.

Wie zijn geschiedenis kent onthoudt vooral dat het Foorplein - inclusief foor - verdwenen is.


2 opmerkingen:

Miguel zei

Ben ik verkeerd ? Enkel het plein is moeten wijken voor de singel. Maar de huizen zijn pas veel later afgebroken (1973 ?) en daar staan nu de blokken van Hof Ter Lo, de huizen en de socialisten zijn dus niet moeten wijken voor de Singel (maar voor een privé bouwproject ?) Het hele gebied zichtbaar op de foto is dus Singel + Hof ter Lo en niet Parking Foor Oost.

Peter Donckers zei

De naam Foorplein is niet helemaal verdwenen: diep onder het aardoppervlak van het toenmalige Foorplein ligt het ongebruikte premetro-station met de zelfde naam. Indien hier zoals verwacht in de toekomst de Sinksenfoor zal plaatsvinden en ook het premetro-station in dienst wordt genomen zal het ongewild zijn oorspronkelijke naam alle eer aandoen.