zondag 9 maart 2014

Territorialiteitsbeginselen


In Borgerhout is het altijd feest, dat weet iedereen. Een aanleiding is gauw gevonden, zo herdenken we dit jaar 125 jaar districtshuis en 50 jaar migratie. En er is er nog een: 100 jaar Te Boelaerpark.

Precies een eeuw geleden kocht burgemeester Karel De Preter een stuk Deurne, en sindsdien is dat van ons. Hij deed dat een stukje beschaafder dan bijvoorbeeld Poetin op het moment De Krim aan het inlijven is, en dat spreekt uiteraard voor De Preter (zie hier).

Het landgoed Te Boelaer - waar het hier in feite om gaat - werd vooral overgenomen vanwege het park, dat ruimte moest geven aan het toen al overbevolkte Borgerhout. Desalniettemin werd het nieuwe Borgerhout-buiten-de-muren ook al snel voorzien van nieuwe wijken, en sindsdien hebben we Buitenborgers.

Die vieren nu dus dat ze 100 jaar van ons zijn, o.a. met een Zomerbar in het Te Boelaerpark in augustus. Als ik U was zou ik zeker eens gaan zien. Het zijn best aardige mensen, en ze spreken ook Borgerhouts. Vooralsnog is er geen reden voor een afsplitsing.

plaatje: kasteel Te Boelaer, in 1980 door de gemeente Borgerhout gesloopt (volgend jaar 35 jaar geleden: feest!)Geen opmerkingen: