woensdag 23 april 2014

Schatten van Deurne: deel 4: Schijnpoort




Mag ik nog eens een keertje de grens van Borgerhout over? Deze keer richting Antwerpen. Op de site “Schatten van Deurne” staat deze foto van de Schijnpoort, een oude toegang tot Antwerpen, op een steenworp afstand van Borgerhout. De Schijnpoort was een poort van de Brialmontomwalling. Ze werd in 1859 gebouwd en in 1970 weerom gesloopt. Schijnpoort verbond het noorden van Antwerpen via een weg over de Schijn met het noorden van Deurne. Als je langs daar de stad binnen kwam was je, als je naar links afsloeg, onmiddellijk in Borgerhout. De kerk op de foto is de Sint-Eligiuskerk die gebouwd werd in 1903-1905.

Schijnpoort is nu een druk verkeerspunt. Maar op de foto te zien was dat toentertijd helemaal niet het geval. Toen kwam alle verkeer vanuit de oostrand voornamelijk langs de Turnhoutsebaan de stad binnen. Op de foto zijn al wel tramsporen aanwezig. Tramlijn 3 werd in 1902 ingesteld tussen Groenplaats en Zuiderplaats. In 1904 werd ze doorgetrokken tot Schijnpoort. En vanaf 1906 denderde de tram dan tot Oude Bareel in Merksem. De foto is dus na dat jaar genomen.

Update:
Lezer Marcel Windey stelt het afbraakjaar van de poort in vraag. En ik vrees dat hij gelijk heeft. Alleen vind ik de juiste datum echter niet.

Foto: Jan Pandelaers

Geen opmerkingen: