zondag 11 mei 2014

In den appel: deel 1





Een kruidenier is een winkel van levensmiddelen, vaak voorverpakte levensmiddelen, en ‘koloniale’ waren zoals fruit, koffie, thee en kruiden. Daarnaast vindt men er ook allerlei spullen voor huishoudelijk gebruik. Eigenlijk waren de kruideniers zoals we ze nu nog wel kennen voortgesproten uit winkels die  kruiden en specerijen verkochten. Zeg maar een soort kruising van apotheek en drogisterij. Vandaar de naam. Op het einde van de vorige eeuw werden deze kleine winkeltjes verdrongen door grote ketens. Maar hier en daar houden enkele moedigen nog koppig stand.

We brengen nu de geschiedenis van de kruidenierswinkel “In den appel”. Deze kruidenier heeft bijna de hele 20ste eeuw overspannen. De geschiedenis begint in 1915 in Pulderbos. Jules Janssens (1894) huwt Marie-Christina Roelants (1896), Stien voor de familie en vrienden. Maar in plaats van een huwelijksreis naar één of andere costa, vertrekt het jonge bruidspaar de volgende dag richting Borgerhout. Daar beginnen zij met een winkeltje. Eind 19de en begin 20ste eeuw is er vanuit de Kempen een grote toevloed van boerenzonen en –dochters naar Antwerpen. Het boerenleven is hard in de Kempen. De grond is er schraal en er bestaan nog geen kunstmatige meststoffen om hem te verbeteren. In de stad klinkt de roep van de haven en de aanverwante bedrijven om werkvolk erg luid. 

Jules Janssens en Marie-Christina beginnen hun winkel eerst in een leegstaand pand maar verhuizen al vlug naar wat toen nog de Poststraat 57 was. Hun winkel krijgt de welluidende naam “In den appel”. Ze verkopen volgens het opschrift op het uitstalraam steenkolen, aardappelen, groenten en fruit. Op de bovenste foto staat Jules links vooraan.

Bovenste foto: Gie Janssens

Geen opmerkingen: