zondag 29 juni 2014

Zwammen






De stam van de jonge beuk die afknapte tijdens de Kerststorm staat er nog. Maar hij is de gastheer van een zwam. Op de webstek Natuurlexicon vind je heel interessante info, niet alleen over zwammen, maar over het hele A tot Z van de natuur. Voor deze bijdrage heb ik daar mijn mosterd gehaald. 

“De Zwammen (Fungi) zijn een zeer verscheiden groep van organismen die over geen bladgroen beschikken en geen bloemen, vruchten of zaden produceren. Meestal worden de hogere zwammen paddenstoelen genoemd en de lagere zwammen schimmels en gisten. Schimmels hebben een draderig mycelium (=zwamvlok). Ze groeien op organische resten van dieren en planten en veranderen deze resten in schimmelsubstanties. 

De zwam hier is een saprofiet die de voedingsstoffen uit dode bomen of planten trekt. Ze haalt voedingsstoffen uit de afbraak van het dood organisch materiaal. Op die manier werkt ze mee aan de kringloop van koolstof, stikstof, fosfaat en mineralen.  

Naast het belang voor de natuurlijke cyclus van de voedingsstoffen in de natuur zijn zwammen vaak verrassend mooi gevormd en gekleurd en hebben dus ook een esthetisch waarde in de natuur.”

1 opmerking:

Jens Verwaerde zei

De foto met zwam, die je hier publiceert, is niet van een beuk maar van (waarschijnlijk) een paardenkastanje.