vrijdag 3 oktober 2014

Borgerhout NoordVorige maand vertelde ik dat Borgerhout intra muros op zijn beurt ingedeeld wordt in Borgerhout Noord en Zuid. En van op een dakterras waarop ik verzeild was keken we samen in de zuidelijke richting. Dan draaien we ons nu om en kijken naar het noorden. Een deel van het zicht wordt helaas beperkt door de overburen. Voor ons ligt de Onze Lieve Vrouw ter Sneeuwkerk en de westelijke zijde van het Laar. Het appartementsgebouw pal in het midden staat in de Helmstraat, als we naar links kijken zien we de school Zevensprong. Ook duidelijk herkenbaar is de Sint Willibrorduskerk, op de grens met het district Antwerpen.

Wie goede ogen heeft kan op de achtergrond van rechts naar links achtereenvolgens de silo’s aan het Albertkanaal en het Sportpaleis op de grens Deurne – Merksem zien liggen. We schuiven verder en achter het appartementsgebouw in de Helmstraat zien we Sint Eligiuskerk in de buurt Stuivenberg. Trouwens, als je heel goed kijkt ziet je links naast het appartementsblokje nog net het dak van één van die karakteristieke paviljoenen van het Stuivenbergziekenhuis. Die paviljoenen waren bij de constructie in 1877 van het ziekenhuis revolutionair: een ronde zaal waardoor de verpleegkundigen die in het midden zaten alle bedden konden observeren.

Maar we laten ons niet afleiden. Links van de Sint Willibrorduskerk staat de Sint Lambertuskerk op den Dam. Dan komen we de woontorens aan de Van Kerckhovestraat tegen, in de buurt Seefhoek. Daarnaast priemt een silo aan het Asiadok in de lucht. Nog meer naar links staat de Sint Amanduskerk en daarmee zitten we terug in de Van Kerckhovestraat en tegen de rand van de foto pronkt een van de nieuwe torens aan de kop van park Spoor Noord.

Geen opmerkingen: