woensdag 29 oktober 2014

Corneel Mayné


In Antwerpen dragen 2 scoutsgroepen dezelfde naam. De ene is de 18de BP Corneel Mayné die in de Langstraat huist.  De andere is de 2de zeescouts BP Corneel Mayné die we terugvinden op Linkeroever. 

In 1919 wordt in Borgerhout een jongens scoutsgroep opgericht die het stamnummer 18 krijgt. In 1921 wordt een zekere V. L. J. Daems groepsleider. Eerder kwamen we hier al een scoutsleider Daems tegen, weliswaar met andere initialen. In 1927 verlaat Daems de Borgerhoutse scoutsgroep om aan de oever van de Schelde een zeescoutsgroep op te richten. Op 3 september van dat jaar overlijdt de verkenner Corneel Mayné van de 18de tijdens een kamp naar Lourdes, in de bergen van het nabijgelegen Gavarnie. Zowel de 18de eenheid als de 2de zeescouts dragen van dan af zijn naam om hem voor altijd te gedenken. 

Corneel is nog geen volle 16 jaar oud. Hij ligt begraven op het Sint Rochus kerkhof in Deurne, aan de achterzijde van de kerk. Ik hoorde dat de scouts nog altijd eenmaal per jaar hun onfortuinlijke kameraad gaan groeten.

foto gedachtenisprentje: scoutspedia

Geen opmerkingen: