donderdag 23 oktober 2014

Safety first


De Turnhoutsebaan is recentelijk weer in het nieuws, en dan heb ik het met name over de verkeersveiligheid. Vandaag pakte de Gazet van Antwerpen uit met de kop "Stad pakt veiligheid op Turnhoutsebaan aan". Even kort samengevat: van een volledige heraanleg is geen sprake, er komt geen fietspad en met name het dubbelparkeren moet worden aangepakt.

Vooral dat fietspad is - sinds de grote demonstratie - een belangrijk issue geworden, en op dat punt wordt de burgemeester in het Latijn van repliek gediend: "Het was De Wever toch die zei: ‘Nil volentibus arduum’/’Voor zij die willen, is niets onmogelijk’?" Met een verwijzing naar dezelfde straat-met-een-andere-naam (Carnot) waar wel zo'n ding is aangelegd.

Misschien moet de Turnhoutsebaan eerst eens geherdefinieerd worden. Wat is dat nu voor een straat? Is het een winkelstraat zoals de middenstand zo graag promoot? Of simpelweg een baan om zo snel mogelijk per auto van A (afrit E313/E34) naar B (centrum Antwerpen) te gaan? Of is het de dorpsstraat van een leefbare gemeente?

Zolang de keuze niet gemaakt wordt is er ook geen oplossing.

Vroeger, in de jaren '90, zag het er uit zoals op de foto hierboven (toen was fietsen op de Turnhoutsebaan ook niet echt aangenaam).

foto: Yves Lemmens

2 opmerkingen:

abu.symbol zei

De Turnhoutsebaan zou de fietshoofdstraat van Antwerpen kunnen (moeten) zijn... een fietssnelweg van het schone Antwerpen door het groene hart van de Kempen tot in fiets(Neder-)land. Bij deze beloof ik u plechtig dat ik vanaf deze dag zoveel mogelijk de Turnhoutsebaan als dusdanig zal gebruiken en promoten. UITERAARD bent u vrij (en fietsvaardig genoeg) om mijn voorbeeld te volgen of de kop te trekken... Het is immers nog een eindje fietsen tot aan de grens... door le plat pays...

abu.symbol zei

... qui est le notre... En da's toch fijner in gezelschap, niet? Dus nodig ik u van harte uit om de zondag na komende Pasen met opgepompte banden paraat te staan en de eerste - nu reeds legendarische - uitgave mee te maken van de FietskaravAantwaarpe-TurnOut ter versteviging van ons aller vriendschappelijke relaties.