vrijdag 24 april 2015

Eduard Van Steenbergen deel 2



Vandaag gaan we verder met onze minireeks over architect Eduard Van Steenbergen, die ook in Borgerhout een aantal huizen heeft achtergelaten.

In een artikel over Van Steenbergen in buurtblad ’t Vliegerke ging Mandus Sprengers ook dieper in op de betekenis van deze architect. Sprengers haalde zijn mosterd uit een tijdschrift van het architectenarchief Kontakt 26 (1983). Enkele fragmenten: “Van Steenbergen was één van de belangrijkste architecten van het interbellum. Hij realiseerde een verfijnde en rustige architectuur, zonder dogmatisme en met oog op de concrete omstandigheden van de opdracht. … Het vroegere oeuvre leunde aan bij de de ‘Arts and Crafts’, de Amsterdamse school en het werk van H. P. Berlage. Zijn eerste grote opdracht, de Unitas tuinwijk in Deurne, situeert zich in deze periode. Halfweg de jaren 1920 versoberde zijn architectuur. Hij ontwierp vanaf dan gebouwen in een verzakelijkt doch warm idioom van bakstenen volumes en houten ramen, met eenvoudige functionele plattegronden en uitgerust met zelf ontworpen art deco meubilair en glas in lood.”

Het werk van Van Steenbergen is goed bewaard gebleven. Er is een lange lijst van beschermde gebouwen, waaronder de woning in de Wolfjagerslei. Daarnaast zijn er in de onmiddellijke buurt (Berchem, Deurne) nog een aantal huizen die niet beschermd zijn.

Foto = Dokterswoning Van Hersteenstraat 12

Geen opmerkingen: