vrijdag 22 mei 2015

Van AverbekeOp de Karel Van de Preterlei vinden we het zelfontworpen woonhuis terug van architect Emiel Van Averbeke. Beter gezegd, een van de zelfontworpen woonhuizen, want Emiel Van Averbeke woonde eerst in de Cobdenstraat 24 Berchem en later in de Van Notenstraat 21 in Deurne. Telkens in huizen die van zijn eigen tekenplan rolde. Van die tekenplan zijn er nog meer gebouwen gerold, nog veel meer. Daar zitten echte pareltjes tussen. Architect Van Averbeke was dan ook een spilfiguur van de Antwerpse Art Nouveau. Later tendeert hij naar de Art Deco. Hij was ook Antwerps stadsarchitect. Zijn zoon Robert trad in de voetsporen van zijn vader en werd ook architect. Hij woonde op de Drakenhoflaan in Deurne. Van Averbeke junior ontwierp de IJzertoren.

Hier een lijstje van de verwezenlijkingen van vader Van Averbeke. Spring op een zonnige dag op de fiets en ga eens kijken. 

- Drie enkelhuizen in de Mercatorstraat 102-106 
- Inkompartij van en enkele andere gebouwen in de dierentuin 
- Huis in de Sanderusstraat 52 
- Huis in de Peter Benoîtstraat 34 
- Steinerschool in de Volksstraat 40 
- Café-restaurant Paon Royal op het Koningin Astridplein 24-25

1 opmerking:

Reuzenstoet Borgerhout zei

Mooi gespot weeral van de KP-blog.
paar opmerkingen: Cobdenstraat is nog net 2018, niet Berchem.

Als stadsbouwmeester had hij ook een hand in de dierentuin zelf (ik dacht het Giraffengebouw), de Boerentoren en de Grand Bazar op de Groenplaats.
Ook de brandweerkazerne in de Paleisstraat is een pareltje van hem.

En uit de buurt: de Jardin Publique, bij de gecontesteerde bomenkap, is van zijn hand.