zaterdag 12 september 2015

Open monumentendag 2015



Op zondag 13 september kunnen bezoekers vier monumenten ontdekken in Borgerhout: het districtshuis, de Roma, het vredegerecht en zijn bibliotheek en de Peperbus. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar is er een gratis speurtocht.



Het districtshuis van Borgerhout werd ingehuldigd in 1889 en is een pareltje van neo-Vlaamse renaissance van de hand van de gebroeders Blomme. Ga mee op ontdekkingstocht naar de grote en kleine geheimen van het districtshuis.

·         van 10 tot 18 uur, met gids om 11.30, 13.30, 15.30 en 17.30 uur

·         toegankelijk voor rolstoelgebruikers

·         Moorkensplein 1



De Roma opent voor het eerst na de renovatie de deuren. Bezoekers kunnen een blik werpen op het resultaat van de schilderwerken, de nieuwe balkonstoelen met hopelijk de eerste gouden naamplaatjes, de gevel- en dakwerken, ... . Bovendien kan iedereen een lot van één of twee oude balkonstoelen kopen.

·         van 10 tot 18 uur

·         bepaalde delen niet toegankelijk voor publiek (wegens renovatie)

·         Turnhoutsebaan 286



De bibliotheek van het vredegerecht huist samen met het vredegerecht in een imposant neoclassicistisch huis van einde 19 de eeuw. Heel uitzonderlijk kan tijdens Open Monumentendag ook het vredegerecht zelf bezocht worden, dit echter enkel met gids.

·         van 10 tot 18 uur, met gids om 10.30, 12.30, 14.30 en 16.30 uur

·         bepaalde delen toegankelijk voor rolstoelgebruikers

·         Turnhoutsebaan 92



De Parochiekerk Sint-Jan of de ‘Peperbus’ is een neo-romaanse kerk uit 1887-1890. De buitenkant doet denken aan een peperbus, vandaar de veelgebruikte bijnaam. Ontdek een unieke dierengordel ingelegd in mozaïek en de mooie gaanderijen.

·         van 11 tot 18 uur, met gids elk uur vanaf 11 uur

·         bepaalde delen toegankelijk voor rolstoelgebruikers

·         ​Sint-Janstraat 41, Borgerhout



Speurtocht voor kinderen

Kinderen van 6 tot 12 jaar zijn de speciale gasten op deze Open Monumentendag. Zij kunnen deelnemen aan een leuke speurtocht in de vier monumenten het Kasteel van de Reuskens, Oma Roma, Buurjongen Bib en Mevrouw Peperbus. Er kan op elke locatie gestart worden met de speurtocht, de harmonicabrochure met info is overal te vinden.

Geen opmerkingen: