woensdag 14 oktober 2015

BorDer


Een letter B en een letter D. Met een streepje daartussen. Dat streepje, daar gaat het om want dat is de grens. De grens tussen Borgerhout en Deurne, om precies te zijn.

Ooit vormden die van Borgerhout en Deurne één gemeente, maar toen werden die van B. die van D. echt wel beu en trokken hun eigen plan. Op de grens tussen de districten Borgerhout en Deurne en tussen de districten Borgerhout en Antwerpen liggen er op sommige plaatsen nog grensstenen die de de 'lijn' aanduiden. Op heel wat plaatsen zijn die grensstenen verdwenen, maar die worden nu teruggeplaatst.

Van de oorspronkelijke stenen die de grens markeerden tussen B. en D. zijn momenteel twee voorbeelden bewaard. Deze grensstenen liggen vlak bij elkaar in de Van Hovestraat ter hoogte van nummer 16 (toepasselijk: straat D in een oude blogpost) en in de Van Havrelei bij nummer 92.

Met die letters kun je ook een leuk spel spelen natuurlijk: Een B en een D. Doe er nog een W bij. Die W die in D woont. En waar die van B niet zo'n boodschap aan hebben.

Dat streepje tussen de B en de D blijft bijna 130 jaar na de scheiding toch wel een beetje actueel.

foto: Eef Janssens/GvA

Geen opmerkingen: