dinsdag 20 oktober 2015

GEMBOVoor de 1/8 finale van de Beker van Belgie ontvangt de Borgerhoutse basketbalclub Gembo op dinsdag 20 oktober om 20u15 landskampioen Oostende in de sporthal Luisbekelaar.

Op 25 juni 1967 besloten enkele leden van het Zuid-Deurnese jeugdhuis SORM om een basketbalploegje op te richten onder de naam MANN BBC en er werd onmiddellijk gepromoveerd naar 2e provinciale. MANN BBC werd tegelijk SORM BBC. De daaropvolgende jaren werden ook aarzelend enkele jeugdploegjes uit de grond gestampt.

In 1975 verhuisde SORM BBC naar sporthal Plantin. Heel wat jeugdspelers en supporters zagen die ‘verre verplaatsing’ echter niet zitten en haakten af. In 1983 verhuisde de club opnieuw en werd onderdak gevonden in de Luisbekelaar en de Parkschool. De naam wijzigde nogmaals: GEMBO (GEMeente BOrgerhout) was geboren. Tenslotte werd in 2003 de Parkschool verlaten: alle ploegen schoven door naar de Luisbekelaar.
Toen het jeugdbasket op landelijk niveau werd georganiseerd, sprong Gembo mee op die kar. Tegenwoordig spelen de Gembojeugdploegen, van pupillen tot juniores, doorheen heel Vlaanderen. Ze zijn een van de weinige Vlaamse basketbalploegen met jeugdteams in alle landelijke reeksen. Het absolute hoogtepunt van die jeugdwerking kwam er in mei 2012, toen de miniemenploeg Belgisch kampioen werd. 

Die uitstekende jeugdopleiding sijpelt door naar de senior ploegen. In de lente van 2010 promoveerde de eerste herenploeg overtuigend naar tweede nationale, waar Gembo sindsdien speelt. De tweede ploeg stormt sinds 2010 met twee opeenvolgende promoties door de landelijke reeksen. Ze spelen nu in eerste landelijke.

In het seizoen 2011-2012 volgde dan het voorlopige orgelpunt: de club werd kampioen in tweede nationale. Daarmee groeide Gembo— vijfenveertig jaar na de oprichting — uit tot de zesde Vlaamse basketbalclub, na vijf eersteklassers die vooral buitenlands talent opstellen.

Het jeugdhuisploegje uit de hippieperiode groeide doorheen de jaren uit tot een kleine mastodont — “de grootste kleine club” — met jaarlijks een 25-tal ploegen in competitie.

En vanavond dus tegen de landskampioen!

foto: een jeugdploeg van SORM, omstreeks 1969, foto en historiek via de site van de club

UPDATE Hugo Defillet kent de namen van het team op de foto: bovenste rij vlnr coach Eddy De Pelseneer, Marc De Brouwere, Herman Strijkers, Paul Pittoors. Onderste rij Wilfried Wellens, Erik Defillet, Frank Robijn, Wim Mannaers. De laatste is (nog) onbekend.

Geen opmerkingen: