dinsdag 27 oktober 2015

Pareto-principeKent u het Pareto-principe? Heel snel/heel kort: dat is een regel die beschrijft dat 80% van de uitkomsten verklaard kan worden door 20% van de oorzaken (meer lezen: wiki)

Ik dacht daar nog eens aan vanwege het fietsende deel van deze stad. Gewoon omdat dat nog altijd nodig is. Als ze niet worden omvergereden worden ze wel bekeurd. De Antwerpse politie heeft afgelopen september 609 fietsers op de bon geslingerd (bron: HLN). Dat is vijfmaal zoveel als een jaar geleden. De échte killers blijven de auto's: ze plegen 95 procent van alle inbreuken. Fietsers zijn goed voor amper 2 procent. Ze zijn wel goed om geviseerd te worden, en om extra inkomsten te genereren.

Apache (onafhankelijk nieuwsmedium, sinds kort gehuisvest in het Reuzenhuis) vroeg ook vergelijkende cijfers voor automobilisten op . Die leren dat de focus op zwakke weggebruikers hand in hand gaat met een lakser beleid tegenover automobilisten.

Kortom: het merendeel van de automobilisten begaan de groffe overtredingen, het merendeel van de fietsers krijgt een boete.

En ik krijg daar jeuk van.

foto: Borgerhoutse politie op de fiets, 1922 (zie hier)


Geen opmerkingen: