zaterdag 7 november 2015

De pelikaan
Nog even terug naar onze jarige Peperbus. Vooraan in de kerk is het hoogkoor, de plaats waar het altaar staat. In de vloer zijn prachtige mozaïeken aangelegd. Dat stond eerder hier al eens geschreven. Een van de afbeeldingen is een pelikaan met de Griekse letters alfa en omega. Die letters symboliseren de almacht van God. In het boek Openbaring of Apocalyps, geschreven door Johannes de Evangelist, openbaart God zich: “Ik ben de Alfa en de Omega.” Anders gezegd: begin en einde.

Ook de pelikaan heeft een symbolische betekenis. Heel lang geleden namen mensen aan dat een pelikaan indien nodig zijn jongen zou voeden met zijn eigen bloed. Daardoor symboliseert hij Christus die door zijn dood zijn bloed voor de mensen heeft vergoten. Als je goed naar de afbeelding kijkt zie je inderdaad bloeddruppels op de borst van de moedervogel. 

Het OCMW en zijn voorgangers COO en openbare armenzorg hebben eveneens eeuwenlang de pelikaan als logo gebruikt. Tot het in 2002 voor een ‘pacmanachtig’ figuur ingeruild werd. ‘Opofferende liefde’ werd vervangen door ‘demand driven approach’.

Geen opmerkingen: