zaterdag 7 november 2015

Oorderen (& andere verdwijningen) 
 

Laat ik het nog eens hebben over verdwenen dingen. Zoals bijvoorbeeld een Landdag der Christene Onderwijzers. Die ging door in Borgerhout, begin september van het jaar 1911. Borgerhout werd - ik citeer - omschreven als de 'zoo Vlaamsche voorstad van het Vlaamsche Antwerpen'. Inmiddels wonen hier 130 nationaliteiten vreedzaam door elkaar, de monocultuur Christen/Vlaamsch is behoorlijk achterhaald.

Nadat de Christene Onderwijzers hier klaar waren, trokken ze naar Oorderen, om daar een gedenkteken te onthullen (plaatje 2). Ook dat is inmiddels verdwenen. Voor wie nog nooit van Oorderen hoorde: dat is een verdwenen Belgisch polderdorp ten noorden van Antwerpen. Het dorp werd in 1965 afgebroken om plaats te maken voor de Antwerpse haven. Op de plaats van het vroegere dorp kwam een ding van General Motors te liggen, later: Opel Antwerpen (bestaat ook niet meer). Een ander groot deel van de vroegere gemeente wordt ingenomen door het spoorwegemplacement station Antwerpen-Noord met het treinstation Antwerpen-Haven. De verdwenen kerk van plaatje 2 is te zien op plaatje 3.

(Slechts twee gebouwen zijn er nog over van het dorp, namelijk een hoeve en een schuur. Die zijn terug te vinden in Bokrijk.)

Een uitgebreid verslag stond in de Gva (plaatje 4, online hier).

bovenste 2 foto's uit Ons Volk Ontwaakt, collectie Linda Jansen

Geen opmerkingen: