zondag 29 november 2015

Een laatste blik


Ik doe even een detailfoto van het dakgebinte van het districtshuis. Belangstellende bezoekers hebben dat natuurlijk al lang ooit uitgebreid bekeken, en de reden dat ik het hier nog eens laat zien is omdat het districtshuis binnenkort voor een jaar de deuren sluit. Ongeveer vanaf de 1e december.

Het monumentale gebouw wordt verbouwd en als het klaar is biedt het onderdak - vandaar de foto! - aan de diensten die nu in het administratief centrum zitten. Wie het fraaie interieur van het districtshuis nog eens in het echt wil bekijken spoedt zich een dezer nog snel naar het Moorkensplein.

foto uit Borgerhout en zijn gemeentehuis (1981)

UPDATE 30-11, vandaag ook in GvA:

Het districtshuis gaat op 1 december voor een jaar dicht. Het oude gemeentehuis wordt klaargemaakt voor de verhuis van de districtsloketten in 2017.

De werken in het districtshuis kaderen in het grotere plan voor de heraanleg van het Moorkens-plein. Volgens dit plan zou het administratief centrum, waarin de districts- en loketwerking is ondergebracht, op termijn worden afgebroken. De vrijgekomen ruimte, met ook het nog af te breken politiekantoor in de Maréestraat, zou worden heringericht als buurtpark. Mogelijk wordt op die plaats ook een school gebouwd.
De verhuis van de districtsloketten naar het districshuis gebeurt in de loop van 2017. Hiervoor moet het oude gemeentehuis worden heringericht. “De districts- en loketwerking komt op het gelijkvloers en de nieuwe centrale toegang wordt ingericht op het Moorkensplein, aan de zijkant, waar nu de jeugddienst huist”, legt districtsvoorzitter Marij Preneel (Groen) uit. “Die ruimtes worden nu aangepast. Ook wordt een doorsteek naar de eerste verdieping, waar de ceremo­niële ingang is, ingepland.”
De cultuur- en sportantenne, de jeugddienst, het districtssecreta­riaat en de districtsschepenen verhuizen tijdelijk naar het administratief centrum. Tijdens de werken zal ook de trouwzaal op de tweede verdieping niet meer kunnen worden gebruikt.
“We hopen de trouwzaal nog tot februari te gebruiken”, zegt Marij Preneel nog. “Maar alles hangt af van de planning van de aannemer. Intussen hebben we enkele oplossingen uitgewerkt. Het is de bedoeling dat de trouwpartijen op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag plaatsvinden in de zittingzaal van het Vredegerecht op de Turnhoutsebaan. Op dinsdag en donderdag is de zittingzaal niet beschikbaar en zal er op het administratief centrum worden getrouwd.”

Geen opmerkingen: