donderdag 24 december 2015

De bruid van Koning Winter

Inconsequenties in straatnaamspellingen: eerder ging het hier al over Terlo versus Terloo en Joos versus Joost. Vandaag een nieuw hoofdstuk. De 's-Herenstraat wordt tegenwoordig gespeld als 's Heren (al dan niet met een streepje), terwijl het meisje waarnaar de straat vernoemd is eigenlijk s'Heeren heette. Ergens onderweg is de bron verloren gegaan - zoals die dingen gaan - en is er een vrijere spelling opgetreden. Daarom ga ik even terug naar het begin:

Maria s'Heeren werd geboren in Sint-Truiden op 16 december 1884 als kind uit een groot gezin. Ze kwam jammerlijk om het leven op een praalwagen in Antwerpen, op 15 augustus 1902. De praalwagen van maatschappij “Leopold” was aan de onderkant verlicht met benzinelampen. De bovenzijde was voorzien van elektrische verlichting, olielampjes en kaarsen. Maria, die de rol van  van de bruid van Koning Winter uitbeelde zat vastgesnoerd op haar troon. In de Sint-Katelijnevest vatte de praalwagen plots vuur. Omstanders konden iedereen bevrijden behalve Maria. Zij overleed  de volgende dag in het Sint-Elisabethziekenhuis.

Zij gold als een symbool van onschuld en werd op 18 augustus door duizenden Antwerpenaars als een martelares ten grave gedragen. Haar graf op het Schoonselhof - gevandaliseerd in 2010 - is inmiddels in ere hersteld.

De straatnaambordjesaanpassingscommissie heeft nog eens werk voor de boeg.

Geen opmerkingen: