vrijdag 4 december 2015

Samen op Straat


Vorige zaterdag gooide Samen op Straat (SOS) de deuren van hun lokaal in de Kwekerijstraat wijd open. De buren mochten zelf eens komen kijken wat er allemaal gebeurde daar op de tweede verdieping, het honk van SOS die zich vooral met jongeren van Marokkaanse origine bezig houdt. Ze werden vergast op muntthee, hapjes, workshops en muziek. De avond ervoor was er al een bescheiden receptie geweest voor partners en notabelen.

Gevraagd naar 'hoe het was' vertelde opbouwwerker Ali El Moussaoui van Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad vzw ons: “Het was een goed weekend met meer volk dan verwacht: Marokkaanse moeders en vaders , buurtbewoners, veel kinderen en vertegenwoordigers van andere organisaties. We kregen zelfs een journaliste van aljazeera Engeland op bezoek.

Vrijdagavond hebben we ook heel wat partners ,diensten en politici van het district over de vloer gehad: Luc Moerkerke, districtsschepen voor sport en armoedebestrijding, Marij Preneel, districtsvoorzitter, Stefanie Van  Houtven, districtschepen voor cultuur, Ikrame kastit, gemeenteraadslid. Ook een boel vertegenwoordigers van diensten zoals buurttoezicht , buurtregie, jeugddienst en  jeugdinterventie. En partners als Kras, Jes, Kwadraat ,Rataplan en de Roma." 

Als u het mij toestaat wil ik toch een woordje kritiek placeren. Woensdag voor de opendeurdag van SOS sprak minister van justitie Koen Geens op een gespreksavond van de studenten vereniging Mahara, een club van voornamelijk studenten van moslimgezindheid. “Interessant, eigenlijk moeten we meer in gesprek met deze jongeren” liet de minister achteraf optekenen. Dan vind ik het een gemiste kans dat, op Ikrame Kastit na, geen enkel gemeenteraadslid of stadsschepen de weg naar de Kwekerijstraat heeft gevonden. Het zou voor de jongeren een teken van appreciatie zijn als het 'schoonvolk' van het 'schoonverdiep' zich ook eens naar hen zou richten. Het moet niet altijd FEBIAC, VOKA of VEV zijn. Misschien af en toe ook een beetje SOS.

Geen opmerkingen: