maandag 21 december 2015

Wreeden Oorlogsgruwel


 
 

Vandaag gaan we precies 71 jaar terug in de tijd, naar 21 december 1944. Toen werden vier "onschuldige slachtoffers door wreeden oorlogsgruwel aan de liefde hunner familieleden ontrukt te Borgerhout".

Door V-bommen, vermoed ik. Die vielen in die tijd bij bosjes.

Niet vermeld staat de plaats waar de wrede oorlogsgruwel toesloeg. Het is niet dat zo'n detail met terugwerkende kracht het leed verlicht - laat staan verklaard - maar het kan het verhaal misschien wat completer maken.

Even opgezocht in het boekske (V-Bommen op Antwerpen, 1984): op 21 december werd het 'Sterlingerplein' in Borgerhout getroffen. 27 Doden, 8 gewonden. De vier slachtoffers hierboven moeten dus aangevuld worden met nog 23 namen.

Met het Sterlingerplein zal waarschijnlijk het tegenwoordige Luitenant Naeyaertplein bedoeld worden, aan het eind van de Sterlingerstraat. En daar hoort dan waarschijnlijk de middelste foto bij, die ik hier eerder plaatste zonder te weten waar die precies thuishoorde.

De onderste foto (Sterlingerstraat richting Naeyaertplein) is dan ook een beetje een gok. Heel ver uit de buurt van het drama van 71 jaar geleden zal ik niet zijn.

UPDATE Ludo zegt: de Koolstraat.

2 opmerkingen:

Ludo Dieltiens zei

Volgens mijn bronnen (O.a. begraaftoelatingen) zijn de mensen op het gedenkprentje omgekomen in de Koolstraat.
met vriendelijke groet,
Ludo

Hans H zei

Dan was ik toch in de buurt!