dinsdag 12 januari 2016

Aquarel

Bij het leeg maken van het appartement van Jeanneke Wils, 2,5 jaar geleden hier nog te gast, stootten we op een aquarel van Juliaan Severin. Deze schilder werd geboren in 1888 in Borgerhout en overleed in 1975 in Kruibeke. Het werk is een aquarel en vertoont een buitenzicht. Een gokje, een beeld van een boerderij en een modderweg uit het Waasland? Want de schilder trok in het jaar dat de tweede oorlog uitbrak voorgoed naar de andere kant van de Schelde. Op etsen.blogspot.be vinden we zijn biografie:

Schilder, etser, pastellist, graficus. Opleiding regentaat Germaanse talen te Gent, ondertussen artistieke opleiding aan de Academie te Antwerpen. Onderhield nauwe contacten met de Lierse etser Raymond De la Haye. Had een tijd lang zijn atelier 'De Levensboom' op de Sint-Nicolaasplaats te Antwerpen. Verwierf vooral bekendheid met zijn etsen, waarin hij schilderachtige oude stadswijken, begijnhoven en kerktorens vastlegde, en de lof zong van het Waasland, waar hij sinds 1940 verbleef. Enkele etsmappen: "In Zuid-Provence" (1919), "Bretoense landschappen" (1923), "Stille hoekjes uit het oude Antwerpen" (1924), "Civitas Marialis Antverpiensis" (1939), "Om de Ossenmarkt" (1957). In 2012 werd door de Heemkundekring in Kruibeke een overzichtstentoonstelling gehouden van zijn werk.


De naam Severin zijn we hier nog al eens tegengekomen, in het stukje dat we schreven over Paula Braem. Het was de familienaam van haar beide schoonzussen. Misschien familie van elkaar?

(Sorry voor de mindere kwaliteit van de foto).

Geen opmerkingen: