zaterdag 9 januari 2016

Down and out in Borgerhout


Een minderwaardigheidscomplex is een term uit de psychologie voor het gevoel minder waard te zijn dan anderen. Gisteren in het nieuws: een inwoner van het district Borgerhout is goed voor € 44,67, iemand uit het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo voor € 120,87.

Een mens zal voor minder een complex oplopen. Aan de andere kant: die van Borgerhout krijgen 2 miljoen euro en-een-klets en die Be-Za-Li iets van 1,3 of zo. OK, ze zijn daar met 1/3 minder volk, maar er is daar dan ook niks. Misschien moeten we het zien als een soort van ontwikkelingshulp. Dat wij - die van het overbevolkte multiculturele district - ondersteuning geven aan die van de buitengebieden. Berendrecht als een modern Congo, we zouden een Marokkaan kunnen sturen, als een soort kermisattractie.

Nog beter: we sturen ze Joachim Pohlmann. Dat is de woordvoerder van BDW, en die kwam er in De Morgen gisteren openlijk voor uit dat hij er 15 jaar na dato achter kwam dat er in 2001 een boek is verschenen over Borgerhout. En dan nog over een onderwerp en met een titel die hij zelf had willen gebruiken (Hotel Fabiola dus).

Hier in Borgerhout wist iedereen al 15 jaar van het bestaan van dat boek, maar in Berendrecht wachten ze ongetwijfeld nog altijd op dat nieuws. Dus we sturen Joachim naar Berendrecht, en die 0,7 miljoen euro daar praten we dan niet meer over. Lijkt me een faire deal. Op voorwaarde dat zijn toekomstige nietszeggende columns over Berendrecht gaan, en niet over Borgerhout.

Geen opmerkingen: