dinsdag 3 mei 2016

Scouts weigeren jongeren als een probleem te zien


De scouts van Antwerpen gaan niet mee in het discours dat vluchtelingen een probleem zijn. Zij toonden aan dat het anders kan. 

Zaterdag ging er in park Spoor Noord een grote spelnamiddag door met de kinderen van het Opvangcentrum Linkeroever van het Rode Kruis. ’s Avonds had in Atlas ‘Gevlucht talent on stage’ plaats waar jongeren optraden. Het was een sterke avond. De jonge Nepalese Mikisha danste een folkloristische dans, de Palestijnse Fatena  Al-Ghorra las uit eigen werk het aangrijpend gedicht ‘Vader’ voor. Jongeren van het PSC brachten RAP en Murthada uit Irak en Ahmad uit Syrië zongen luisterliederen. Murthada ontroerde toen hij in haast vlekkeloos Nederlands ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis vertolkte. Bovendien was er eten gemaakt door Nepalezen.

Ona Meirlaen (Borgerhout) en Merel Defillet (Deurne) waren als ‘adjunct-commissaris diversiteit’ van de scouts gouw Antwerpen de initiatiefnemers. Zij lazen een oproep van ‘Dokter Jules’ van de Koning Boudewijnstichting om projecten met een maatschappelijke meerwaarde in te dienen. De twee scouts wisten onmiddellijk wat zij wilden doen. Meirlaen: “Wij wilden de aandacht van de scouts vestigen op de talrijke jongeren onder de vluchtelingen die in ons land aankomen.” Defillet: “Wij weigeren jongeren als een probleem te beschouwen en wilden daarom de sterkten en kansen van deze jonge mensen belichten. En we zouden in één klap ook nog eens de scoutsgroepen van gouw Antwerpen kunnen motiveren om zich ook voor deze jongeren open te stellen.”

(Gelezen in Gazet van Deurne)

Geen opmerkingen: