maandag 6 juni 2016

Een nieuwe reus en een nieuw bier
De titel van dit stukje lijkt wel een variant op de beginvers vanuit het gedicht 'Mei' van Herman Gorter:

Een nieuwe lente en een nieuw geluid:
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht,
In een oud stadje, langs de watergracht --


Soit, dit belangrijke nieuws uit Borgerhout haalde deze kolommen nog niet. Daarentegen werd het wel vermeld in Gazet van Deurne bij de buren. Dus wat doen we? We knippen en plakken en voegen er extra foto's aan toe en geen haan die er verder over kraait.

In Borgerhout werd een nieuwe reus voorgesteld aan het grote publiek: reus Kapertein. Het waren de schoolkinderen van verschillende basisscholen die op zoek gingen nadat er aanwijzingen waren dat ergens een reus opgesloten zat. En inderdaad, na lang speuren en een hoop opdrachten bovenop vonden de kinderen hem in het Cogelspaviljoen in het Te Boelaerpark. Reus Kapertein zal nu een plaats krijgen op het ‘Groot Schip’ de praalwagen uit 1926 die vorig jaar helemaal gerestaureerd werd. Een nieuwbakken reus op een haast antieken wagen? “Ha ja” lacht drijvende kracht van vzw De Reuzen Koen Huybreghts: “Dat is zoals het toekomstig Havenhuis: een oud Hansagebouw met daarop een moderne glasconstructie van het architectenbureau Zaha Hadid Architects.”

Maar dat was nog niet alles. Nadat de schoolkinderen reus Kapertein bevrijd hadden, werd ook een nieuw bier met de passende naam ‘Reus’ gelanceerd: een blonde pils. Het bier werd ontwikkeld door de Borgerhoutse brouwerij Cabardouche. Daarmee is de brouwerij niet aan haar proefstuk, want eerder stroomde ook al bieren met welklinkende namen als Stout Mokke, Rosse Voenk en Blonde Stoot uit de tapkraan. Bierbrouwster Elise Van Doninck kwam de lancering van haar geesteskind mee volgen: “Dit bier nemen we niet op in ons assortiment. Het is bestemd voor vzw De Reuzen. De opbrengst gaat dan ook naar hun activiteiten.”

Foto 1: de nieuwe reus Kapertein.
Foto 2: de echte reus Koen Huybreghts tapt de eerst 'Reus'. Dominique Piedfort kijkt toe en ziet dat het goed is.
Foto 3: districtsvoorzitter Stephanie Van Houtven proeft de eerste 'Reus', nadat er al meerderen voorgeproefd hadden.
Foto 4: bierbrouwer Elise Van Doninck.

Titel = variant op beginregel van 'Mei' van Gorter

Geen opmerkingen: