donderdag 22 december 2016

Moderne kerststal


Er was eens een tijd dat voor iedere kerk een kerststal stond. Die tijd is voorbij, zie bijvoorbeeld het Laar, het plein voor de OLV ter Sneeuwkerk. Daar staat nu een voetbalveldje. Of misschien is dat ook al een ouderwets woord, hier wordt namelijk Panna gespeeld. ik heb de definitie even voor u opgezocht:

Een panna (Surinaams voor ‘poortje’, een verwijzing naar de voetbalterm ‘poorten’) is een beweging waarbij één voetballer de bal tussen de benen van de tegenstander door poort. De belangrijkste voorwaarde voor een geslaagde panna is dat de poortende speler zelf balbezit houdt na zijn beweging. Daarnaast is het ook een geslaagde panna wanneer de poortende speler scoort door middel van het door de benen spelen van zijn tegenstander. In het straatvoetbal dat grotendeels draait om dit soort bewegingen worden panna's gebruikt om de tegenstander buitenspel te zetten. Een panna wordt vaak als vernederend gezien voor de verdedigende speler.

De wereldkampioen in deze discipline komt uit Borgerhout, dus het is niet vreemd dat tijdens de kerstvakantie kerstpannavoetbal gespeeld kan worden op dit plein. Het is een initiatief van Kras Sport trouwens. Ik ga het zeker niet proberen, maar waag uw kans zou ik zeggen.

Geen opmerkingen: