maandag 2 januari 2017

Achtergesteld


Ik ben nog eens aan het lezen in oude dingetjes over Borgerhout. 'Oud' wil in dit geval zeggen: de jaren negentig. Lees even mee hoe er toen over onze buurt geschreven werd:

Oud-Borgerhout is vandaag de dag een achtergestelde wijk. Van haar negen buurten zijn er zes achtergesteld. In heel Vlaanderen zijn er zo 128 achtergestelde buurten; Antwerpen heeft er 45 van. Dit blijkt nu uit onderzoek aan de Leuvense universiteit waarvoor er zeven statistische achterstandsindicatoren gebruikt werden. Zeven berekeningen, het gemiddeld inkomen, het aandeel woningen zonder comfort, mensen zonder telefoon, alleenstaanden, werklozen, arbeiders, Turken en Marokkanen. Koude cijfers.

Geregeld worden de cijfers nog overtroefd in de verhalen over Oud-Borgerhout. Verhalen over het verstoorde of onmogelijke samenleven van bevolkingsgroepen met verschillende culturele achtergrond, over het leger nuttelozen van morgen, dat vandaag de straten onveilig maakt. Verhalen die vaak verteld worden, met luide stem.

Tot zover. Er is veel veranderd. Op de foto op de cover van het boekje staat het Krugerpark, rechts de Mertensstraat, op de achtergrond de Generaal De Wetstraat, daar waar nu de Steinerschool is.

1 opmerking:

Francine Vandecruys zei

het is toch een mooi plein geworden en plaats om kinderen te laten spelen, was daar wel nodig.