donderdag 13 november 2008

Maria Maria (ik hou van jou)


Mei 1935. Van De Poelstraat nummer 22, het huis op de hoek met de Leningstraat dus. Er speelt zich een voor mij duister ritueel uit het Rijke Roomsche Leven af. Ik dacht in eerste instantie aan een communie, maar het zou een soort Maria-processie zijn. Een processie van beeld tot beeld, zeg maar. En dan ben je hier wel even bezig want d' Antwerpse straathoeken zijn vergeven van de Maria's.

Dit beeld (er hangt er nog altijd een) is versierd met een soort van kerstverlichting. Daaronder een bord ("Onze Lieve Vrouwe / Koningin van de vrede / bid voor ons").

De foto moet genomen zijn van de bovenverdieping van een huis in de Mertensstraat of de Van De Poelstraat. Let op de nieuwsgierige hoofden die uit de ramen in de Leningstraat steken. Er is ook nog een stukje van de school te zien.

(uit de collectie van Louisa De Laedt)

1 opmerking:

Hans H zei

(reactie per mail): Electronisch "bladerend" door de Leningstraat op jullie blog, zag ik een foto van Louisa De Laadt (O. L. Vr. beeld aan huisgevel) met een vage commentaar eronder

Iets in de volgende zin : "ik dacht dat het om een Plechtige Communie ging, maar het moet een processie gewesst zijn...."

De juiste uitleg is heel simpel:
In de St. Jansparochie was het de gewoonte tijdens de Meimaand (Mariamaand) ongeveer om de 2 à 3 dagen processiegewijs met bloemen, zang, gebed van de kerk op te trekken naar de talrijke Mariabeelden in de omgeving.

De meisjecommunikanten (van dat jaar en misschien ook van het vorige) trokken terug hun feestelijk wit kleed aan, de grote massa gelovigen volgde ingetogen en piëteitsvol.
Aangekomen bij het Mariabeeld dat die dag speciaal vereerd werd, werden er massaal bloemen achtergelaten : blauwe hortensias vooral, ruikers en/of bloemen uit de eigen tuin.

Na de bloemenhulde werd er ter plaatse nog gebeden en gezongen en trok men desgevallend naar een tweede Mariabeeld in de parochie, waar hetzelfde scenario plaatsvond.

Na beëindiging van de plechtighe(i)den trok iedereen terug naar huis.
m. vr. gr.
Xavier Van Mol