woensdag 18 februari 2009

Slapie


Luitenant Charles Naeyaert was een Held. En Helden worden straatkundig geëerd zoals we al zagen bij De La Rey en Carnot. Groot verschil: Charles was van bij ons.

Hij werd geboren op 14 september 1914 te Borgerhout als zoon van Adolphus Naeyaert, mede- eigenaar van de bekende Naeyaert fabriek in de Kattenbergstraat. Charles was een verdienstelijk tennisspeler, die in 1931 en in 1932 de Borman-beker voor juniors won. In 1931 werd Charles in de B-reeks kampioen van België en in 1933 werd hij voor Antwerp Tennis Club Belgisch kampioen. Hij speelde in de Davis Cup, Roland Garos en Wimbledon. In 1934 speelde hij een mannendubbel samen met de Koning van Zweden tegen Graaf de Borm en Paul-Henri Spaak. In 1936 had hij een ticket op zak voor de Olympische Spelen te Berlijn, maar werd niet afgevaardigd door een samenloop van omstandigheden.

Charles Naeyaert was tijdens de Tweede Wereldoorlog luitenant-kolonel. Hij sneuvelde in oktober 1944 tijdens een obusaanval nabij een lucifersfabriek aan het Albertkanaal in Merksem.
Johan Daisne (vergeten schrijver van o.m. De Trein Der Traagheid, De Man Die Zijn Haar Kort Liet Knippen en De Trap Van Steen En Wolken) zei over hem: "Ik denk vaak ook nog aan Charles Naeyaert, de elegante tenniskampioen, die de hele mobilizatie door mijn slapie is geweest toen we in Merksem waren ingekwartierd. Hij werd als verzetsstrijder bij de bevrijding door een ontploffing onthoofd."

Een fraaie grafsteen op Silsburg viel hem ten deel, alsmede een naar hem genoemd stukje Borgerhout. Het Luitenant Naeyaertplein, gelegen tussen de Kool- en Sterlingerstraat, werd naar hem vernoemd in 1953 en daarmee verdween de naam Varkensmarkt van de kaart (maar nog niet uit de volksmond).

Ik staar, mijn tranen blijven droge,
maar keek jij vroeger in mijn ogen,
thans zien je ogen in mijn hart.’

(gedeelte van het In Memoriam van Johan Daisne bij de inwijding van de gedenksteen van Charles Naeyaert)

Foto/info van Geert Janssens van de Heemkundige Kring Borgerhout.
Update 19-2: leuk stukje in De Standaard vandaag over straten die genoemd zijn haar helden. HIER

Geen opmerkingen: