maandag 31 augustus 2009

Ook de afbreker bouwt op (5)


"AFBRAAK WIJKKAPEL TE BORGERHOUT - De wijkkapel aan de Franselei te Borgerhout, die werd opgetrokken naar de plannen van Renaat Verbruggen, wordt momenteel afgebroken. Eens als het sloopwerk van dit laatste overblijfsel van de oude Borgerhoutse wijk achter de rug is kan de immobiliënmaatschappij, die de lap grond kocht, beginnen met de bouw van een gigantisch bouwprojekt.

Kern van dit bouwproject zullen twee appartementsgebouwen zijn van elk vijftien verdiepingen. Rond die kern worden een winkelcentrum, kantoren, een sociaal centrum met kapel en feestzaal, een kleuterschool enz. geschikt.

Het hele perceel werd met een stevige afsluiting omringd. De zigeuners, die op de braakliggende grond dikwijls met hun woonwagens opstelden moeten nu in elk geval naar een andere staanplaats uitkijken."

Uit Het Nieuwsblad (27 februari 1976), met dank aan Erwin
Snelders.

3 opmerkingen:

Miguel zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Miguel zei

Het initiële plan van de projectontwikkelaar was om minstens vier identieke flatgebouwen te zetten , er werden er maar twee gebouwd (het derde gebouw dateert van veel later). Jarenlang hebben er grote spandoeken aan de gebouwen gehangen met "Te Huur/ Te Koop" . Hof Ter Lo was echt geen success. Van de vele kleine winkels waren slechts enkele verhuurd als kantoren. Later zijn de meeste samengevoegd en deels afgebroken voor Supermarkt 't Centrum en later ook de Gamma. De eerste verdieping van de voorbouw langs de kant van de Singel was wel meteen verhuurd. Er was een groot restaurant (de naam herinner ik mij niet meer) aanpalend een duurder restaurant ("Roggeveen") en eveneens aanpalend een taverne ("Brasserie Old Fashion") alledrie uitgebaat door dezelfde eigenaar. Het was echter ook geen succes een 2-tal (misschien 3) jaren later ging de hele boel failliet , met een gigantische schuldenberg tot gevolg.

Youssef Brahim zei

Onder de twee appartementsgebouwen "Roosendael" en "Beiaard" waren er destijds ook verschillende winkels, een bakker, dagbladwinkel, schoenwinkel, kapsalon, babykleding, hondenkapsalon, maar door de veel te hoge huursommen moesten deze neringdoeners hun zaak sluiten.