dinsdag 4 augustus 2009

Voetstuk (op & af)



Roem is vergankelijk. Het ene moment wordt men op een voetstuk geplaatst, het andere moment valt men er weer af. Het overkwam generaal Carnot. Zijn verdiensten voor Borgerhout tijdens de verdediging van Antwerpen in 1814 leverde hem een straatnaam en een standbeeld op. Dat beeld werd in 1865 onder massale belangstelling onthuld op het Laar. Op de bovenste foto zien we Carnot in zijn gloriejaren als standbeeld.

Bij de stadsvernieuwing na de Tweede Wereldoorlog stond het beeld blijkbaar danig in de weg, zodat de reputatie van generaal en beeld aangepast moest worden. Het beeld had plots de "minste historische kunstwaarde" en had slechts een "folkloristische betekenis" want historisch gezien was er immers "weinig reden tot fierheid". Weg ermee dus, op de onderste foto zien we hoe de daad bij het woord wordt gevoegd. Met het verdwijnen van Carnot werden er toevallig ook een paar parkeerplaatsen gecreëerd.

(Er gaat een gerucht dat het hoofd van Carnot bewaard wordt ergens in de Kerkstraat. Een urban legend?)

Onderste foto uit de collectie van Yves Lemmens.

8 opmerkingen:

Unknown zei

hoofd wordt bewaard in de carnotstraat in de hal van een appartementsblok...

jan zei

@eric Heb je toevallig ook een idee waar ergens, dan kunnen we eens gaan kijken

Hans H zei

volgens mij is dit inmiddels ook bekend bij het district, en willen ze het ding binnenkort op gaan halen.

Unknown zei

hoe is men het hoofd kwijtgespeeld en hoe is het in de hall terechtgekomen...?

Hans H zei

't is een beetje een mistig verhaal. Het beeld schijnt gesneuveld te zijn ndat het is weggehaald van het Laar. Het hoofd is óf gewoon meegenomen door iemand óf in bruikleen gegeven. Het zou trouwens ook kunnen zijn dat het zich niet in de Carnotstraat bevindt. Maar het kan ook wel. De Kerkstraat zou ook een mogelijkheid kunnen zijn.

Borgerhout is eigenlijk een soort Bermuda-driehoek, qua raadselachtige verdwijningen dan toch.

Unknown zei

Wat is men van plan met het hoofd moest het boven water komen?

Hans H zei

Dag Eric, die vraag zou je aan het district moeten stellen. Daar staan wij helemaal buiten. Strikt genomen lijkt het mij dat het hoofd officieel eigendom is van de Stad Antwerpen en dat het thuis hoort in het MAS of zo.

Mij lijkt het wel grappig om het hoofd op een staak te zetten en op het Laar ten toon te stellen. Maar ik weet dat mijn humor niet door iedereen begrepen wordt.

Geert zei

Wat er met het hoofd zou gedaan worden kunnen we zeker al zeggen
1. tentoonstellen op een tentoonstelling van 175 jaar Borgerhout

2. via een advies van de cultuurraad een geschikte plek vinden om het terug aan de bevolking te tonen wie weet wel het Laar Nouveau? Of in het Moorkenspark? Zoals het hoofd van Boduogenat in de zoo....

3. Daarna kan terug de viering van 14/7 door het Franse consulaat in Borgerhout terug gehouden worden zoals het in 1968 nog het geval was.

Over de Borgerhoutse lijken dat er iets naar het MAS gaat zou ik zeggen.
Laat ons nog iets houden in ons district.