vrijdag 11 december 2009

Zoutkeet

Een winkel in kruidenierswaren geflankeerd door twee cafés. Waar anders dan langs de Turnhoutsebaan? Het is 1875. Het mogelijk bedoelde onderwerp staat er wat wazig bij op de stoep voor kruidenierszaak annex zoutkeet.

Voor u zoutkeet door google jaagt: een zoutkeet of zoutziederij is een plaats waar van een geconcentreerde zoutoplossing (zout water dus) zout wordt gemaakt door middel van verdamping. Dat zout werd dan onder meer gebruikt voor het transport van vis. Eens waren de zoutketen verantwoordelijk voor grote stadsbranden. Later werden ze uit de stadscentra geweerd.

Vermoedelijk werd de naam zoutkeet in het geval van de Turnhoutsebaan nog enkel gebruikt om de verkoopplaats van zout aan te geven. Het gat in de markt voor zout zou later (na 1928) ontstaan.

Foto uit de collectie van Hendrik Roelandt

1 opmerking:

Geert zei

hoi,
Op de originiele foto die ik heb liggen genomen door Herman Dieles, organist van de Sint Janskerk, staat geschreven Huis "De Zoutkeet", Turnhoutsebaan 116-116 bis nevens De Zwaantjes 'oud huis Simkens (likeurdistilleerderij die nu nog bestaat) nu Kredietbank....
Voila nu weten we exact waar het gesitueerd was