vrijdag 12 maart 2010

Orgel


In het overzicht van de kosten van onze Peperbus kwamen we het orgel al tegen. Als antwoord op een vraag uit Breda naar informatie over dit orgel, vroeg ik de fiche op bij mijn collega uit de Grote Orgelinventaris (weldra on-line maar nu dus nog niet).

Informatie over dispositie en pedalen mailt de redactie u door op verzoek. Hieronder nam ik over wat een leek kan interesseren:

Auteur oorspronkelijk instrument : Ch.
Anneessens (Menen), "volgens teekening van den bouwmeester der kerk en onder toezicht van voorname kunstenaars met het speeltuig bekend." (citaat uit Stockmans, 1899)
Bouwjaar : 1895

Het instrument draagt thans volgend naamplaatje :
Orgues - Harmoniums
Oscar Anneessens - Marinus
Boulevard de Groeninghe 40
Courtrai
Algemene herstelling : G. D'Hondt (Herselt), 1957

HUIDIGE TOESTAND (datum onderzoek : november 1978)
instrument : totaal onbespeelbaar
meubel : in verval
onderhoud : geen meer; er is een
electronium in gebruik

Informatie over het orgel van Patrick Roose, uit: A. Fauconnier & P. Roose : Het Historisch Orgel in Vlaanderen, (orgelinventaris) deel IIIa, Provincie Antwerpen (arrondissement Antwerpen),
uitg. Ministerie van Nationale Opvoeding en Nederlandse Cultuur, Rijksdienst voor Monumenten- en Landschapszorg, Brussel 1983;zie blz. 322-325.


Foto van Edmond Vermeylen, opnamedatum onbekend

2 opmerkingen:

Unknown zei

Dat fiche van de "Grote Orgelinventaris", is dat al beschikbaar? Dispositie ken ik wel, maar als je meer informatie hebt of suggesties hebt waar ik meer te weten kan komen, dan graag!

elise zei

Dat is nog niet online. Sowieso zou dat identiek dezelfde informatie zijn als in het boek.