maandag 26 april 2010

Homo sus sylvis


Men beweert wel eens dat varkens vieze beesten zouden zijn, maar de menselijke variant - de Homo sus sylvis, oftewel bosvarken - is nog veel erger. Het is een schadelijke soort die overal wordt waargenomen waar menselijke bewoning is. De soort is vooral schadelijk door de achtergelaten sporen, die - zoals de naam al zegt - veel worden aangetroffen in bossen, maar ook in parken, op picknickplaatsen en stranden. Dit ondanks Witte Tornados, Lentepoetsers en andere vrijwilligers.

De bestrijding wordt bemoeilijkt doordat de soort vrijwel niet van de nauw verwante soort Homo sapiens te onderscheiden is. Alleen de sporen zijn onmiskenbaar, maar als men de sporen aantreft is het dier meestal reeds verdwenen. Verder geniet de soort een opmerkelijk goede wettelijke bescherming. Terwijl andere schadelijke dieren zonder bezwaar mogen worden afgeschoten, wordt het doden van een bosvarken in alle landen met jarenlange gevangenisstraffen bestraft.

Teneinde de overlast door bosvarkens te verminderen, dreigen de autoriteiten met boetes (die zelden daadwerkelijk worden opgelegd) en zetten ze grote hoeveelheden afvalbakken op plaatsen waar de soort zich pleegt op te houden. Het succes van deze maatregelen is gering: op de foto ziet u het Krugerpark zoals ik het vanochtend aantrof. De rotzooi verspreid over het hele park is niet op de foto te zien, maar gelooft u mij dat het niet beperkt is tot het stukje rond de vuilbak.

Een bosvarken zet een kapotte fiets logischerwijs ergens in de buurt van een glasbak, en als de vuilbak vol is komen maar weinig bosvarkens op het idee dat je je troep ook mee naar huis kunt nemen om het daar weg te smijten.

(dank aan Wikipedia)

4 opmerkingen:

leen zei

Hilarisch stukje!
Voor het overige: intriest!

elise zei

Het was inderdaad weer even schrikken, vanmorgen bij het buiten komen...

De nadelen van mooi weer zijn weer duidelijk.

jan zei

Als blogger een like-knop had ik klikte er op.

Purgatori zei

schrijnend (en neen geen VB hier) dat het enkel tijdens de 2 maanden vakantie merkelijk properder is. Zelfs voor mijn eigen deur waar Ik bijna nooit schoonmaak...waarom de moeite doen soms...