zondag 16 mei 2010

V voor VergeldingDeze week was hier nog een foto te zien van de bevrijding van Borgerhout in september 1944 (meer foto's hier). Daarmee was de oorlog helaas nog niet gedaan. Tot en met maart 1945 regende het V-1's en V-2's op de stad. Die V-wapens (afkorting van Vergeltungswaffen) zaaiden dood en verderf, in Borgerhout o.a. op het Laar, het Groeningerplein en het Jan Borluutplein. En ook in de Kroonstraat, zoals we op de onderste foto zien.

Dat plaatje komt uit het boekje "Antwerpen 50 jaar bevrijd, 1944 - 1994", en het onderschrift vermeldt dat deze ravage werd aangericht in december 1944. Een ander boekje, "V-Bommen op Antwerpen" (1984), zegt niks over een inslag in december maar heeft het wel over een bloedbad in oktober 1944, toen een V-bom terecht kwam op de kruising Kroonstraat/Oedenkovenstraat. Trieste balans: 44 doden, 98 gewonden, 30 woningen totaal vernield. Of de foto in oktober of december genomen is doet er niet toe, bij een dergelijk leed.

Het bovenste plaatje tenslotte is een naoorlogs souvenir, een primitief photoshopgeval. Men neemt een foto van de skyline van Antwerpen en plakt er een V-bom op.

Bovenste plaatje hangt bij ons in de keuken, onderste foto uit de collectie van Gaston Van Bulck/Gitschotelbuurschap.

1 opmerking:

Miguel zei

De V-bom is gevallen op het kruispunt Kroonstraat/Milisstraat/Oedenkovenstraat. Aangezien de Kroonstraat langer is dan wat we hier op de foto zien en de Oedenkovenstraat eindigt op het Moorkensplein (en zicht geeft op de achterkant van het gemeentehuis) zien we dus hier volgens mij vanop het kruispunt naar de Milisstraat (met op het einde de Provinciestraat). Het derde huis vanaf de linkse hoek (Milisstraat 90) was 2 jaar voorheen gekocht door mijn overgrootvader Karel Van Hove. Mijn overgrootmoeder is nog levend van onder het puin gehaald. Het huis is in 1950 heropgebouwd, helaas is mijn overgrootvader in mei 1950 overleden en heeft hij dus nooit gewoond in zijn nieuwe huis.