donderdag 24 juni 2010

De wind der verandering
In de jaren '70 werd oud-Borgerhout zwaar getroffen door de sloophamer. Zo werd het bouwblok tussen de Kroonstraat, de Van Leentstraat en de Van Geertstraat met de Erasmussteeg gesloopt en vervangen door nieuwbouw.
In die tijd (1979) liet pater Luc Versteylen zich nationaal opmerken door een twee weken durende hongerstaking. Dit om te beletten dat in de Erasmussteeg van Borgerhout twee bejaarden uit hun huisje zouden worden gedreven. Hij had succes.

Nu - in 2010 - doet de partij die ontstond uit dat soort acties (Agalev/Groen) zelf mee aan onteigening en huisuitzetting. The times they are a-changing, zeker?

Op de foto's: Erasmussteeg en Van Leentstraat in 1983, na de heraanleg, uit 'Antwerpen, stad in beweging' (1988), collectie Frank Cavens.

1 opmerking:

Miguel zei

De oorspronkelijke plannen waren zelfs veel drastischer . Alle woningen in de Kroonstraat vanaf de hoek met de Ketstraat (toendertijd nog een bloemenwinkel) tot de hoek met de Van Leentstraat werden onteigend.
Het oude huis van de consul (ik geloof nr 44) was toen de woning en praktijk van advocaat Van Orshoven. Door de talrijke akties van de bewoners onder zijn leiding , werden de plannen herzien en zijn de huizen vanaf de nieuwbouw op de hoek van de st-Erasmussteeg tot de hoek met de Ketstraat gespaard gebleven. Advocaat Van Orshoven heeft toen nog een zeer zware boete gekregen omdat hij in zijn toga deelnam aan een betoging.

Miguel