donderdag 24 juni 2010

De wind der verandering




In de jaren '70 werd oud-Borgerhout zwaar getroffen door de sloophamer. Zo werd het bouwblok tussen de Kroonstraat, de Van Leentstraat en de Van Geertstraat met de Erasmussteeg gesloopt en vervangen door nieuwbouw.
In die tijd (1979) liet pater Luc Versteylen zich nationaal opmerken door een twee weken durende hongerstaking. Dit om te beletten dat in de Erasmussteeg van Borgerhout twee bejaarden uit hun huisje zouden worden gedreven. Hij had succes.

Nu - in 2010 - doet de partij die ontstond uit dat soort acties (Agalev/Groen) zelf mee aan onteigening en huisuitzetting. The times they are a-changing, zeker?

Op de foto's: Erasmussteeg en Van Leentstraat in 1983, na de heraanleg, uit 'Antwerpen, stad in beweging' (1988), collectie Frank Cavens.

2 opmerkingen:

Miguel zei

De oorspronkelijke plannen waren zelfs veel drastischer . Alle woningen in de Kroonstraat vanaf de hoek met de Ketstraat (toendertijd nog een bloemenwinkel) tot de hoek met de Van Leentstraat werden onteigend.
Het oude huis van de consul (ik geloof nr 44) was toen de woning en praktijk van advocaat Van Orshoven. Door de talrijke akties van de bewoners onder zijn leiding , werden de plannen herzien en zijn de huizen vanaf de nieuwbouw op de hoek van de st-Erasmussteeg tot de hoek met de Ketstraat gespaard gebleven. Advocaat Van Orshoven heeft toen nog een zeer zware boete gekregen omdat hij in zijn toga deelnam aan een betoging.

Miguel

Unknown zei

Luc Versteylen en de groene fietsers hebben wel gepleit en verkregen dat een alternatief plan voor het stuk van het woonerf werd gespaard. Zie ook de Terloopsuitzending van 1979 waarin een opname van deze vraag in de gemeenteraad. Wellicht minder voor het stuk van de Kroonstraat (ik wist niet van die advocaat en dat is interessant om weten). Hij bracht, met zijn hongerstaking van een goeie 10 dagen, het steegje wel in de nationale media. Niet alleen voor het behoud ervan, maar ook voor meer participatie in de besluitvorming. Een strijd die nog steeds actueel is, cfr. Oosterweel.
Maar het klopt dat er ook andere mensen waren die de acties getrokken hebben. Zo speelde 'Den Bleek', een organisatie voor samenlevingsopbouw, ook een cruciale rol.