vrijdag 6 augustus 2010

Geboorte van een straat






In Borgerhout worden niet alleen straten afgebroken.

Nemen we de Reizigersstraat. Nederig begonnen in 1882 als doodlopende straat - en dus beter gediend met de uitgang -steeg of -gang - en zo genoemd vanwege "[...] de naburig nieuwe statie van 1879" (Prims 1936). Hoogstwaarschijnlijk wordt hiermee de Ooststatie bedoeld.
Maar...op sommige stadsplannen wordt de steeg wel in het alfabetisch register vermeld, maar niet op het plan afgebeeld. Het Adresboek van de stad Antwerpen en randgemeenten van Ratinckx uit 1951 vermeldt zelfs geen huisnummers en bewoners, maar vermeldt haar dan weer wel als Reizigersgang.
De steeg lag aan de Hoge Weg 75, waar zich ook een magazijn van de Gemeente Borgerhout bevond.

Eind jaren '80, begin jaren '90 werd de steeg een straat. In de Zegelstraat werden een aantal huizen onteigend en afgebroken, kreeg de steeg daar een uitgang en werd dus een volwaardige straat. Dit laatste gebeurde bij besluit van de Gemeenteraad op 16 februari 1993, toen de naam Reizigersstraat officieel werd vastgelgd.

De huizen die werden opgetrokken, waren sociale woningbouw in opdracht van De Ideale Woning. De eerste steenlegging gebeurde door minister Louis Waltniel op 24 september 1991.

Op foto 3 kan men zien dat het niet echt volgens de regels van de urbanistische kunst is gebeurd - toch naar mijn mening - maar had u dan liever een Operatie Haussmann?

Aanvulling: Ratinckx geeft in 1931 Zegelstraat 89 als ingang van de steeg en in 1951 het nummer 75.

Foto's en plattegrond : Erwin. Info : Geschiedenis van Borgerhout 1836 -1936 van Floris Prims.

1 opmerking:

Anoniem zei

Aanvulling: Ratinckx geeft in 1931 Zegelstraat 89 als ingang van de steeg en in 1951 het nummer 75.

Volgens mij komt dit toch omdat in de regio antwerpen mss ook borgerhout het huisnummer verandere rond 1931..... waarom dit gebeurde weet ik zelf niet maar heb dit wel ontdekt in de ratinckxboeken...