donderdag 2 september 2010

OMD


Binnenkort is het weer Open Monumentendag en u hoeft er ook dit jaar Borgerhout niet voor te verlaten. Meer nog, één van de topattracties (wat een vies woord), wordt het onderzoek naar De Kogge, het middeleeuwse schip dat werd ontdekt bij de graafwerkzaamheden aan het Deurganckdok. Dat onderzoek is momenteel in volle gang in het Waterbouwkundig Laboratorium aan de Berchemlei.


Naast De Kogge en de onderzoekers maak je er ook kennis met het onderzoek van het Watlab zelf. De dikke muren van het gebouw, de grote dakconstructie van de hal aan de kant van de Karel van Den Oeverstraat geven voor de gelegenheid doorgang voor nieuwsgierige blikken. Het in aanbouw zijnde model van Zeebrugge en het schaalmodel van Oostende zijn indrukwekkend.



In het familieblad "Le Patriote Illustré" van 10 februari 1957 verscheen een reportage waarin één van de vorige schaalmodellen die in het Watlab zijn gebouwd, getest en opnieuw afgebroken te zien zijn. Je zou in de bovenste foto de Durme in moeten kunnen herkennen. Als je een specialist terzake bent tenminste.



Met dank aan de Heemkundige kring Gitschotelbuurschap en Gaston Van Bulck voor de foto's en de inspiratie

Geen opmerkingen: