dinsdag 7 juni 2011

Herbestemming
Minister Bourgeois denkt na (op zich al nieuwswaardig eigenlijk): over de herbestemming van kerken om precies te zijn (krant). Welke kerken komen in aanmerking om te verdwijnen of een nieuwe functie te krijgen?

En daarom zal elke kerk bekeken gaan worden, "wat is de meerwaarde van het gebouw op het vlak van erfgoed? Wordt de kerk nog veel gebruikt? En is het gebouw beeldbepalend voor de gemeente?".

Aan de hand van de antwoorden kan dan bekeken worden welke kerken ontwijd kunnen worden en in aanmerking komen voor herbestemming of eventuele verdwijning.

In oud-Borgerhout zijn er 4 kerken, waarvan er 2 beschermd zijn als monument (Peperbus, Heilige Familie) en 2 die die status niet hebben (Ter Sneeuw, Sint Anna).

Creatieve geesten kunnen alvast gaan nadenken wat er mee aan te vangen.

foto: Peperbus van binnen, collectie Leen Ooms.

4 opmerkingen:

elise zei

Officieel leesvoer: "In ander licht", http://www.menl.be/Default.aspx?tabid=14558&CategoryID=34&ProductID=32&language=en-US

Miguel zei

Zocht het stadsbestuur geen 2de locatie voor een supermoskee ? De vzw Moskeefabriek oprichten en klaar is kees (of Mohammed ?)

Coralin Jans zei

Als Peperbus in de kijker komt, lijkt me een heemkundige stek wel een goed idee. We kunnen daar gedurende heel het jaar de reuskes opstellen, een antiek klasje installeren waar schoolkinderen kunnen les volgen. Een bibliotheek/media archief waar alles over Borgerhout wordt verzameld. Deze invulling geeft ook geen overlast in de buurt.

Hans H zei

Een boekwinkel, zoals in de Dominicanenkerk in Maastricht: http://www.selexyz.nl/winkels/38/maastricht/dominikanerkerkstraat-1/