woensdag 20 juli 2011

Van de ene fusie naar de andere





Sociale woningbouw in de vorm van appartementen, over de geschiedenis daarvan ging het op deze blog eerder. O.a. over deze appartementen op de hoek van de Vercammenstraat en de Helmstraat, hier zijn ze in aanbouw. Erwin schreef er al over (hier), zodat ik daarnaar kan verwijzen en meteen overgaan tot de essentie van het leven: bier en diesel.

Let op het uithangbord aan de linkerkant van de foto: Ixelberg/Elberg. De naam Elberg is een restant van de naam van bierbrouwerij Ixelberg, die in 1954 ontstond na een fusie van de brouwerijen van Elsene (Ixelles) en Koekelberg. Die fusiebrouwerij heeft 10 jaar bestaan. Vervolgens rijst de vraag bij welk café dat bord hoorde.

In 1967 waren er twee cafés op de hoek Helmstraat/Vinçottestraat/Gijsselsstraat: 't Nieuw Paviljoentje op nummer 198 en café De Zwalper op nummer 200. Die zijn er allebei niet meer want die hele hoek is afgebroken en gefuseerd tot een appartementencomplex.

Dan maar naar de rechterkant van de foto: daar staat een echte Magirus-Deutz. Robuust Duits vrachtwagenmerk (wiki), vooral gekend vanwege hun brandweerwagens. Dat merk is al lang geleden gefuseerd met het merk Iveco, dat op zijn beurt weer opgegaan is in de FIAT-groep. Ongeveer op de plaats waar de vrachtwagen stond, staan nu rode fietsjes.

En zo blijft niets hetzelfde.





foto uit het gemeentearchief van Borgerhout

Geen opmerkingen: