maandag 9 april 2012

Ouwe-jongens-krentenbrood.



Lezer Jef Neefs vroeg wie Jozef Libert van de gelijknamige straat eigenlijk was. En wilt dat nu treffen dat ik dat ook weet. Want hier naast mij ligt het boekje ‘Straatnamen Deurne’. Voor geen geld gekocht in het districtshuis van de buren. En vermits de Jozef Libertstraat van Deurne naar Borgerhout leidt, staat ook deze straat er in beschreven.

"Jozef Libert werd geboren te Deurne op 14 augustus 1872 en overleed er op 7 september 1952. Hij was gedurende 25 jaar secretaris en voorzitter van de Commissie voor Openbare Onderstand (nu OCMW). Hij was 53 jaar lid van de fanfare De Dry Koningen, waarvan 27 jaar als voorzitter. Uit erkentelijkheid voor de talrijke diensten, belangloos aan de gemeente bewezen, werd deze straat aan hem opgedragen in zitting van 22 februari 1938." Nog even meegeven dat de brave man begraven werd op het kerkhof van Sint-Rochus. Maar zijn graf is ondertussen geruimd.

Voila, dat weet je dan ook al weer. En ik maar denken dat je pas een straat kreeg als je al dood was. Niet dus. Maar wat ik niet wil weten is wat er bedoeld wordt met ‘talrijke diensten, belangloos aan de gemeente bewezen’ van een man met zo’n positie in een tijd van een ongebreideld ‘ons-kent-ons’, van ‘ouwe-jongens-krentenbrood’.

Geen opmerkingen: